μενού

Ο κλασικός αθλητισμός στο χωριό μας

του Κωνσταντίνου Κυριαζή-Κηπουρού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Βοϊράνη, τεύχος 28, έτος 1996

Στα δύο προηγούμενα φύλλα της «Βοϊράνης», στην προσπάθεια καταγραφής της αθλητικής ιστορίας του χωριού μας, είχαμε αφιερώσει τα κείμενά μας στην ποδοσφαιρική ομάδα , καταγράφοντας τη δημιουργία της.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τον κλασικό αθλητισμό που εμφανίστηκε στο χωριό, παρ' ότι υπήρξαν κατά καιρούς αθλητές με μεγάλες ικανότητες και δυνατότητες οι οποίοι χάθηκαν άδοξα, μη αξιοποιώντας το μεγάλο τους ταλέντο.

Είναι προφανές ότι αυτή η εικόνα έχει τη λογική της εξήγηση, που πρέπει να την αναζητήσουμε στην έλλειψη στοιχειώδους υποδομής και οργάνωσης αλλά και στην πολύχρονη αδιαφορία της Πολιτείας.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, κατανοώντας η Πολιτεία την αξία του κλασικού αθλητισμού, τα ιδανικά του οποίου ενέπνευσαν τους αρχαίους μας προγόνους και φωτίζουν σήμερα την ανθρωπότητα μέσα από το Ολυμπιακό ιδεώδες, άρχισε να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την κατάλληλη οργάνωση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και την αξιοποίηση των ταλέντων που υπάρχουν στον Ελληνικό χώρο. Ήδη υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που διατηρούν τμήματα κλασικού αθλητισμού, και διοργανώνονται συχνά πυκνά διασυλλογικοί αγώνες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με σημαντικότατες διακρίσεις ελλήνων αθλητών.

Στο χωριό μας οι πρώτοι αθλητές εμφανίζονται στη δεκαετία του '50. Μετέχουν σε αγώνες τοπικού επιπέδου και στηρίζουν τις όποιες επιδόσεις τους στην ατομική τους έφεση για διάκριση, δίχως βοήθεια από κανέναν.

Ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, γνωστός ως Ρωμάνος, ο οποίος διακρίθηκε κατά την περίοδο αυτή στα άλματα.

Το 1956 έχουμε την εμφάνιση ίσως του καλύτερου αθλητή του χωριού μας στο χώρο του κλασικού αθλητισμού, του Νίκου Σιδερά. Μαθητής του Λυκείου Δοξάτου επιδίδεται με ιδιαίτερη επιτυχία στα άλματα (απλούν και τριπλούν) και στο ύψος. Πετυχαίνει πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων σε ύψος σε εθνικούς αγώνες, μετέχει σε πλήθος αγώνων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο κατακτώντας πρώτες νίκες και διακρίσεις. Για το Νίκο το Σιδερά, μας μιλάει σήμερα με θαυμασμό ένας άλλος μεγάλος αθλητής του χωριού ο Κώστας Μιχαηλίδης, γραμματέας σήμερα (1996) της Κοινότητας.

«Ο Νίκος ήταν ένα πολυσύνθετο ταλέντο που διακρίθηκε τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και στο χώρο του πνεύματος. Στο πρόσωπό του αποκτά αληθινή ουσία το αρχαίο ρητό "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Άριστος μαθητής και συγχρόνως ικανότατος αθλητής τιμούσε πάντα και τις δύο του ιδιότητες, μέχρι που τον κέρδισε τελικά η επιστήμη. Καθηγητής σήμερα στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νίκος Σιδεράς υπήρξε πολυνίκης αθλητής στα τέλη της δεκαετίας του '50, που τίμησε τον κλασικό αθλητισμό στο χωριό μας και έκανε περήφανους τους κατοίκους του».

Αλλά και ο Κώστας Μιχαηλίδης, όντας μαθητής του Λυκείου Δοξάτου, σε ηλικία 18 ετών, το 1958 διακρίθηκε ως αθλητής του κλασικού αθλητισμού στα άλματα (τριπλούν, απλούν) στο ακόντιο και στη λιθοβολία.

28.spyridakis 

Έτος 1958. Ο Κώστας Μιχαηλίδης στο βάθρο του νικητή

Στις χρονιές του 1959 - 60, ως αθλητής του ΑΟΔ (Αθλητικός Όμιλος Δράμας ??) ανακηρύχθηκε πολυνίκης αθλητής, κατακτώντας μετάλλια και κύπελλα. Δυστυχώς, για λόγους υγείας, όπως ο ίδιος μας είπε, αναγκάστηκε να σταματήσει πρόωρα την πετυχημένη ενασχόλησή του με τον αθλητισμό.

Στην περίοδο αυτή στο χώρο των γυναικών ξεχωρίζει η Άννα Ζηλακάκη (σύζυγος Ξανθοπούλου), η οποία ως αθλήτρια στίβου αθλητικού συλλόγου της Καβάλας, διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος, πετυχαίνοντας μεγάλες επιδόσεις σε τοπικούς και διανομαρχιακούς αγώνες, στους οποίους συμμετείχε.

28.spyridakis 

Άννα Ζηλακάκη (σύζ. Ξανθοπούλου), έτος 1959.
Πρώτη στο ύψος, με κατάρριψη του Παμβορειοελλαδικού ρεκόρ


Στα επόμενα χρόνια και κατά τη δεκαετία του ’70, διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης στο άλμα εις ύψος και κυρίως στην ενόργανη γυμναστική, ο Αθανάσιος Τερζής και ο Κυριάκος Τσολάκης στο τριπλούν, ο Μιχάλης Αποστολίδης στην άρση βαρών, όπου ως αθλητής της Ελληνικής Αστυνομίας κατέκτησε εθνικές διακρίσεις, η Μαίρη Δαλακούδη στους αγώνες ταχύτητας, αντοχής και ύψους, καθώς και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος του Γεωργίου αργότερα στην ενόργανη γυμναστική με πανελλήνιες νίκες και σπουδαίες επιδόσεις.

Στη δεκαετία του ’80 διακρίθηκε η Παρθένα Πασχαλίδου ως αθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Δράμας, στο άλμα σε μήκος και σε αγώνες ταχύτητας, κατακτώντας με την ομάδα της τη νίκη σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στα 4 Χ100, γεγονός που την οδήγησε και στην άνευ εξετάσεων εισαγωγής της στην Γυμναστική Ακαδημία.

Επίσης, στο ίδιο αγώνισμα διακρίθηκε με πανελλήνια νίκη η Άννα Καρυπίδου, η οποία επίσης κατέλαβε την 3η θέση σε πανελλήνιους αγώνες κορασίδων στα 80 μ. μετ' εμποδίων.

Τέλος, στα 4X100 έχουμε πρώτη πανελλήνια νίκη σε σχολικό πρωτάθλημα και από τον Χρήστο Παπαδόπουλο του Γεωργίου, αθλητή επίσης του Γυμναστικού Συλλόγου Δράμας.

Στα τελευταία χρόνια διακρίνονται για τις επιδόσεις τους σε αθλήματα του κλασικού αθλητισμού η Ευτυχία Μιχαηλίδου, αθλήτρια του ΑΟΔ με επιδόσεις σε αγώνες ταχύτητας και μεγάλων αποστάσεων, η οποία συγχρόνως μετέχει και στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου γυναικών, καθώς και νέοι που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες (ΤΑΕ - ΚΒΟ -ΝΤΟ).

Στον τομέα αυτό διακρίνονται ο Αργυρίου Νικόλαος (τρίτος σε πανελλήνιους αγώνες) ο Μιχαηλίδης Δημήτριος (τέταρτος σε πανελλήνιους αγώνες στα ελεύθερα κιλά). Επίσης διακρίνεται ο Χαρ. Περπερίδης στο άθλημα της άρσης βαρών.

Είναι ενδεχόμενο στα πλαίσια αυτής της έρευνας να μας έχουν διαφύγει κάποιοι αθλητές με σημαντικές επιδόσεις στον χώρο του κλασικού αθλητισμού. Ας μας συγχωρέσουν γι αυτό και ας μας το θυμίσουν με μια επιστολή τους για να επανορθώσουμε.

Κλείνοντας την αναφορά μας στο χώρο του αθλητισμού, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο αθλητισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Υπάρχουν πλήθος αθλημάτων του κλασικού αθλητισμού, ατομικά και ομαδικά που προσφέρονται στους νέους μας για ενασχόληση και διακρίσεις.

Σήμερα ειδικά που οι συνθήκες έχουν ριζικά αλλάξει στον τομέα αυτό, με την παροχή τεχνικού εξοπλισμού για προπονήσεις και ικανούς προπονητές που κατέχουν το αντικείμενο, θα πρέπει ίσως να επανακαθορίσουν ορισμένες επιλογές τόσο από τους υπεύθυνους των σχολείων όσο και της Κοινότητας, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να χειροκροτήσουμε νέα παιδιά του χωριού και σε άλλα αθλήματα.

Στην προσπάθεια αυτή ήταν πολύ σημαντική η προ έτους ίδρυση στο χωριό μας του αθλητικού συλλόγου με την επωνυμία «Βοϊράνη» με στόχο τη δημιουργία τμημάτων κλασικού αθλητισμού. Δυστυχώς η όμορφη και ελπιδοφόρα αυτή κίνηση αδράνησε αδικαιολόγητα και ο σύλλογος αυτός δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την ευκαιρία αυτής της παρουσίασης θα ευαισθητοποιηθούν οι ιδρυτές του και θα του δώσουν ζωή και δράση. Αυτό θα ήταν και η καλύτερη προσφορά μας για το καλό του χωριού και ιδιαίτερα των νέων παιδιών του που έχουν έφεση και ταλέντο στο χώρο του κλασικού αθλητισμού.

.


 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

0

People in this conversation

Σχόλια (57)

Load More
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 43 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή