μενού

Γενικά

mapΒρίσκεται Ν.Α. της Δράμας, κοντά στα όρια των νομών Δράμας και Καβάλας. Κτισμένο πάνω στον εθνικό δρόμο που διασχίζει την πεδιάδα της Βοϊράνης, απέχει 13 χλμ από τη Δράμα και 26 από την Καβάλα.

Το χωριό είναι πεδινό και το κλίμα του είναι ηπειρωτικό -υγροί χειμώνες με λίγα χιόνια και θερμά καλοκαίρια με λίγες βροχές.

Η διαμόρφωση του εδάφους, ο φυσικός πλούτος και το κλίμα του  δημιουργούν ένα φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα φιλόξενο για τους ανθρώπους.

Έχει έκταση 20.000 στρέμματα από τα οποία τα 2.500 είναι βοσκότοποι, τα 24.000 καθαρή καλλιεργήσιμη γη και τα υπόλοιπα αστικό μέρος (σπίτια, δρόμοι, πλατείες κλπ).

Κάτοικοι

Σύμφωνα με την απογραφή του 1991, το χωριό είχε εγγεγραμμένους στα δημοτολόγια 5.000 κατοίκους, από τους οποίους 3.560 κατοικούσαν στο χωριό (1.300 οικογένειες), 1.150 κάτοικοι ήταν μετανάστες εξωτερικού (Δυτική Ευρώπη - ΗΠΑ -Καναδά - Αυστραλία) και οι υπόλοιποι κατοικούσαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στις πόλεις Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.

Όλοι οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία, εγκαταστάθηκαν κατά την ανταλλαγή των ελληνοτουρκικών πληθυσμών (Συνθήκη Λωζάνης που υπογράφτηκε στις 30/1/1923 και κυρώθηκε με Ν. Διάταγμα την 25/8/ 1923). Υπήρχαν και ορισμένες οικογένειες Ηπειρωτών που ήταν εγκατεστημένοι νωρίτερα. Στην αρχή της εγκατάστασης των προσφύγων, τα γλωσσικά ιδιώματα των προσφύγων ήταν ποίκιλλα και ανάλογα με την καταγωγή τους (Ποντιακά, Θρακιώτικα, Τούρκικα). Αναφέρονται μάλιστα και αρκετά περιστατικά ασυνεννοησίας μεταξύ κατοίκων διαφορετικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, στο χωριό εγκαταστάθηκαν:

  • Πόντιοι (από τις περιοχές Τραπεζούντας, Κερασούντας, Σαμψούντας, Αλάτσαμ κλπ) ποσοστό 57%.
  • Θρακιώτες (από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας) ποσοστό 17%.
  • Θρακιώτες (από την περιοχή Ανατολικής Θράκης) ποσοστό 22%.
  • Μικρασιάτες (από τις περιοχές της Ιωνίας Μικράς Ασίας) ποσοστό 4%.

Θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα της απογραφής 2000 και 2011 με ακρίβεια?

Προϊόντα του χωριού

Τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό είναι κυρίως αγροτικά, αλλά και κτηνοτροφικά.

Αγροτικές καλλιέργειες είναι :
α) Τα βιομηχανικά φυτά (καπνός, ντομάτα, τεύτλα). Ο καπνός ανατολικού τύπου «Μπασμάς» αποτελούσε το κατ' εξοχήν προϊόν με άριστη ποιότητα και γι αυτό είναι και διεθνώς αναγνωρισμένη. Σήμερα η καπνοκαλλιέργεια έχει μειωθεί αισθητά και τη θέση της έχουν πάρει άλλες καλλιέργειες:

β. Δημητριακά, (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι).
Μερίδιο στην οικονομία του χωριού διεκδικεί και η κτηνοτροφία μια και υπάρχουν πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Το πέρασμα όμως του χρόνου βοήθησε στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του χωριού, από καθαρά αγροτική σε ημιαγροτική.

(αυτά είναι παλιά. Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες?)

Σύλλογοι του χωριού

  • Μ.Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Αγίου Αθανασίου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος η «Βοϊράνη»
  • Φιλαρμονική Αγίου Αθανασίου
  • Αγροτικός Σύλλογος
  • ΚΑΠΗ Αγίου Αθανασίου
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Δείτε επίσης

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή