μενού

Λίγα λόγια για τις παλιές φωτογραφίες του χωριού μας

Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς και σ΄αυτήν της εφημερίδας «ΒΟΪΡΑΝΗ», δημοσιεύονται κατά καιρούς παλιές φωτογραφίες του χωριού που αναφέρονται σε ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των κατοίκων του απ΄την ίδρυσή του μέχρι και την δεκαετία του ΄60.
Οι φωτογραφίες αυτές, όπως μας ενημερώνει ο Κων/ντίνος Κυριαζής-Κηπουρός, μέλος του Συλλόγου και διατελέσας πρόεδρος του Δ.Σ. αυτού, συνελέγησαν τις δεκαετίες του ΄70 και ΄80, σπίτι-σπίτι, με πρωτοβουλία του ίδιου και με στόχο, να καταγραφεί, με την δημιουργία ενός ιστορικού λευκώματος, η ιστορία του χωριού μας. Στη συνέχεια ξαναφωτογραφήθηκαν και μεγεθύνθηκαν, στο φωτογραφείο του αείμνηστου Ηλία Ελμαζίδη στο Δοξάτο, «ομαδοποιήθηκαν κατά θεματικές ενότητες», « καδραρίστηκαν» σε ειδικά χαρτόνια, και με τη βοήθεια της τότε μαθήτριας Γιούλης Μυλωνά του Αλέκου γράφτηκαν κάτωθεν αυτών οι επεξηγηματικοί τίτλοι.
Οι φωτογραφίες αυτές, που ανέρχονται σε 300 περίπου, στη συνέχεια παραχωρήθηκαν απ΄τον συλλέκτη τους στον Πολιτιστικό Σύλλογο και εκτέθηκαν κατ΄επανάληψη, με πρωτοβουλία και ευθύνη του ίδιου κατά την διάρκεια του πασχαλινού πανηγυριού του χωριού μας, όπως επίσης χρησιμοποιήθηκαν για να κοσμήσουν τις στήλες της «ΒΟΪΡΑΝΗΣ».
Εσχάτως μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν, για να προβάλλονται «διαδραστικά» στο «κέντρο προσφυγικής μνήμης», που λειτουργεί στον χώρο της παλιάς καπναποθήκης.
Το κείμενο αυτό μας δόθηκε απ΄τον συλλέκτη των άνω φωτογραφιών κ. Κυριαζή-Κηπουρό Κων/ντίνο από οφειλόμενο σεβασμό στην ιστορική μνήμη που δυστυχώς στις μέρες μας, πολλές φορές, αγνοείται ή διαστρεβλώνεται.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Δείτε επίσης

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 22 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή