μενού

Νίκος Κ. Σιδηράς

Ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας σπουδαίος άνθρωπος που τιμά την επιστήμη του και το χωριό μας

nikos.sidiras.portraitΣτο χωριό δεν υπάρχει κανείς που να μην τον γνωρίζει. Απλός και ευγενικός, πρόσχαρος και προσιτός στον καθένα, κάνει αισθητή την παρουσία του στο χωριό, κάθε φορά που το επισκέπτεται. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τον αισθάνονται φίλο και οι μικρότεροι τον βλέπουν με θαυμασμό, γιατί πάντα τα λόγια που ακούγονται γι' αυτόν είναι θετικά και επαινετικά.

Η οικογένειά του κατάγεται από τη Σαρακήνα της Ανατολικής Θράκης. Ο γενάρχης και παπούς του Νίκου, ο Σιδηράς Νικόλαος πατρ. Κυριάκος (1861-1933), εγκαταστάθηκε στο χωριό με τη σύζυγό του Ευδοκία και τα έξι παιδιά τους: Σμαράγδα, Θεόκλεια, Κυράνθη, Αγγελική, Κυριάκο και Χρήστο. Ο Νίκος, παιδί του Κυριάκου Σιδηρά (1913-1974), γεννήθηκε στις 17/7/1938.

Από μικρός ακόμη διακρινόταν για το ήθος του, τις επιδόσεις του στο σχολείο και κυρίως τις επιδόσεις του στον κλασικό αθλητισμό. Με το πείσμα που τον χαρακτήριζε και τα σωματικά του προσόντα, διακρινόταν στα άλματα, στο ύψος, το μήκος και το τριπλούν και ανέβηκε πολλές φορές στο βάθρο του νικητή σε αγώνες τοπικούς και πανελλήνιες εμβέλειας.

Από 16 ετών συμμετέχει στη ποδοσφαιρική ομάδα των χωριού στη θέση του κεντρικού επιθετικού και γράφει λαμπρές σελίδες με την θρυλική ομάδα της δεκαετίας του ’60. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται γρήγορα και σε μικρή ηλικία μεταγράφεται στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΔΟΞΑΣ Δράμας.

Το πάθος του όμως για τα γράμματα τον οδηγεί σε άλλους δρόμους. Φεύγει στη Γερμανία όπου σπουδάζει την αγαπημένη του επιστήμη, τη γεωπονία, στην οποία και αφιερώνεται ολοκληρωτικά στα επόμενα χρόνια, δίνοντας πλούσιους πνευματικούς καρπούς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξέλιξή της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Για το πλούσιο βιογραφικό του Νίκου Σιδηρά, βλ. Νίκος Σιδηράς - Βιογραφικό Σημείωμα

Στο βιβλίο του «Οργανική λίπανση και αμειψισπορές», όπου «γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν στους παραγωγούς οι σωστές βάσεις για το σχεδίασμά της γεωργικής επιχείρησης καθώς επίσης να γίνουν γνωστές όσο το δυνατόν περισσότερες βιολογικές δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να εξοικονομηθούν κάποιες τεχνικές ή ορισμένες χημικές επεμβάσεις που γίνονται στη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών...». Το βιβλίο αυτό ο Νίκος Σιδηράς το δώρισε στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού «με ευχές για πρόοδο και ανάπτυξη», το Πάσχα του 1996.

Μάλιστα, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα 1996, συμμετείχε στον ποδοσφαιρικό αγώνα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος μεταξύ παλαιμάχων και νεότερων ποδοσφαιριστών, όπου έδωσε για μία ακόμη φορά δείγματα του ήθους του και της αγάπης του για το χωριό. Με καρδιά εφήβου και με την σοφία του πανεπιστημιακού δασκάλου, ο αγαπητός σε όλους Νίκος απευθύνθηκε τότε κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής για τις εκδηλώσεις του χωριού, κυρίως στους νέους τους οποίους παρότρυνε να αθλούν και το σώμα τους και την ψυχή τους για το καλό των ιδίων και της κοινωνίας μας.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση, θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε ότι η ζωή του και το έργο του τιμούν εκτός από τον ίδιο και τους συγγενείς του και το χωριό του και θα πρέπει να αποτελούν φωτεινό φάρο παραδειγματισμού για τις νεότερες γενιές.

Μεγάλο τμήμα του παραπάνω κειμένου ανλτήθηκε την εφημερίδα Βοϊράνη, τεύχος 35, έτος 1997.

sidiras 1  

Πανθρακικοί αγώνες, Δράμα, 1956.
Ο Ν. Σιδηράς πρώτος με επίδοση 1.75 μ.

 

sidiras 3  

Πανθρακικοί αγώνες, Καβάλα, 1958.
Ο Ν. Σιδηράς πρώτος με επίδοση 1.78 μ.

 

sidiras 2  

Παν-γερμανικοί φοιτητικοί αγώνες, 1960.
Πανεπιστήμιο του Saarbrücken.

 

sidiras 4  
Και, με τον Μέγα Αλέξανδρο, στη δεκαετία του '70.
Ο Ν. Σιδηράς όρθιος, πρώτος από αριστερά.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

0

People in this conversation

Σχόλια (60)

Load More
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 19 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή