μενού

content top lavaro

Οι Γενάρχες μας

Oι πρώτοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Μπόργιανη. Κατάλογοι ανά περιοχή, πληροφορίες και παρώνυμα.

LOGO COLOR 64

Τα Νέα του Συλλόγου

Ενημερωθήτε για όλα τα νέα και τις ανακοινώσεις του Συλλόγου μας

LOGO COLOR 64

Συμμετοχές μας σε Φεστιβάλ

Δείτε τις συμμετοχές του Συλλόγου μας σε Διεθνή Φολκλορικά Φεστιβάλ: Τουρκία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αίγυπτος, Φινλανδία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία.

content top oldphotos

Φωτογραφικές Συλλογές

Δείτε τις παλιές φωτογραφίες που μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι.

Λίγα λόγια για τις παλιές φωτογραφίες του χωριού μας

Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς και σ΄αυτήν της εφημερίδας «ΒΟΪΡΑΝΗ», δημοσιεύονται κατά καιρούς παλιές φωτογραφίες του χωριού που αναφέρονται σε ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις των κατοίκων του απ΄την ίδρυσή του μέχρι και την δεκαετία του ΄60.
Οι φωτογραφίες αυτές, όπως μας ενημερώνει ο Κων/ντίνος Κυριαζής-Κηπουρός, μέλος του Συλλόγου και διατελέσας πρόεδρος του Δ.Σ. αυτού, συνελέγησαν τις δεκαετίες του ΄70 και ΄80, σπίτι-σπίτι, με πρωτοβουλία του ίδιου και με στόχο, να καταγραφεί, με την δημιουργία ενός ιστορικού λευκώματος, η ιστορία του χωριού μας. Στη συνέχεια ξαναφωτογραφήθηκαν και μεγεθύνθηκαν, στο φωτογραφείο του αείμνηστου Ηλία Ελμαζίδη στο Δοξάτο, «ομαδοποιήθηκαν κατά θεματικές ενότητες», « καδραρίστηκαν» σε ειδικά χαρτόνια, και με τη βοήθεια της τότε μαθήτριας Γιούλης Μυλωνά του Αλέκου γράφτηκαν κάτωθεν αυτών οι επεξηγηματικοί τίτλοι.
Οι φωτογραφίες αυτές, που ανέρχονται σε 300 περίπου, στη συνέχεια παραχωρήθηκαν απ΄τον συλλέκτη τους στον Πολιτιστικό Σύλλογο και εκτέθηκαν κατ΄επανάληψη, με πρωτοβουλία και ευθύνη του ίδιου κατά την διάρκεια του πασχαλινού πανηγυριού του χωριού μας, όπως επίσης χρησιμοποιήθηκαν για να κοσμήσουν τις στήλες της «ΒΟΪΡΑΝΗΣ».
Εσχάτως μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν, για να προβάλλονται «διαδραστικά» στο «κέντρο προσφυγικής μνήμης», που λειτουργεί στον χώρο της παλιάς καπναποθήκης.
Το κείμενο αυτό μας δόθηκε απ΄τον συλλέκτη των άνω φωτογραφιών κ. Κυριαζή-Κηπουρό Κων/ντίνο από οφειλόμενο σεβασμό στην ιστορική μνήμη που δυστυχώς στις μέρες μας, πολλές φορές, αγνοείται ή διαστρεβλώνεται.

Κύλιση στην Αρχή